Det går nog inte att skapa en lista på alla brädspel som finns och har funnits, de är helt enkelt för många. Ordet brädspel är ju också lite knepigt då alla brädspel inte alls spelas på en träskiva, utan lika ofta på en spelplan av kartong med ett tryckt mönster på.Men det första och faktiskt mest kända brädspelet spelas på en spelplan av trä och det är naturligtvis schack som avses. Ett urgammalt spel och det enda brädspelet som man har tävlingar i som har VM-status. Ett typiskt strategispel som inte lämnar något åt slumpen om man är skicklig.

Brädspel är lika med sällskapsspel

Cluedo är ett sällskapsspel där man ska bli först med att lösa en mordgåta. I spelet får man ledtrådar och ska besöka olika tänkta brottsplatser för att lösa gåtan. Ett mycket typiskt sällskapsspel som kan vara roligt då det går att spela med de flesta i familjen, även barn.Det klassiska Fia med knuff är inte ett helt konfliktlöst spel. Just momentet där man kan välja att hoppa fram och knuffa en motspelare eller låta bli genom att välja att flytta en annan pjäs, har säkert förstört en och annan familjekväll. Ett enkelt spel som finns i snart sagt varenda hem.

Två spel som har funnits med i filmer

Sänka skepp eller battleship kan faktiskt spelas utan någon bräda. Det går finfint att rita upp en spelplan på ett rutat papper från ett collegieblock. Ett populärt spel som spelades på rasterna när den lite äldre generationen, före mobiltelefonen, hade tråkigt. Det hände till och med att spelet fick följa med in på lektionen. Sen så har vi ju en hel del olika tärningsspel att läsa om crapsonline.nu.Det går inte att berätta om brädspel utan att nämna Monopol. Spelet kom till år 1935 i USA och den första spelplanen föreställde Atlantic City. Ett roligt spel som inte heller är helt konfliktfritt då någon spelare blir hårt trängd ekonomiskt. Spelet är dock en modern klassiker som de flesta säkert har spelat någon gång.